Zorgverzekering vergelijken

Op het moment dat je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of voor het eerst zelf een zorgverzekering gaat afsluiten, loont het in veel gevallen verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Niet alleen kan je door een vergelijking besparen op je premie, een vergelijking helpt je ook een zorgverzekering af te sluiten die het beste aansluit op jouw persoonlijke situatie als student. Wij geven je in dit artikel een aantal belangrijke aandachtspunten mee bij het vergelijken van je zorgverzekering.

Waarom vergelijken?

Hoewel het basispakket van de zorgverzekering bij alle zorgverzekeraars dezelfde dekking biedt en qua inhoud niet verschilt, kunnen op basis van andere factoren wel verschillen bestaan. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende aanvullende verzekeringen naar wens afsluiten of misschien extra korting krijgen via een collectief. Vergelijking van deze factoren tezamen helpen je een weloverwogen keuze te maken voor een zorgverzekering die het beste bij je past.

Check het soort polis

De basiszorgverzekering biedt dan wel bij alle verzekeraars dezelfde dekking, toch bieden veel verzekeraars verschillende polissen aan. Je hebt dan vaak de keuze uit een budget-, natura- of restitutiepolis. Het onderscheid tussen deze polissen wordt gemaakt als gevolg van prijsafspraken tussen de verzekeraar en zorgverleners. Via deze prijsafspraken kan de zorg goedkoper worden aangeboden, waardoor je dus minder premie hoeft te betalen. Je keuzevrijheid wordt dan wel beperkt: alleen bij deze zogenaamde gecontracteerde zorgverleners krijg je een volledig vergoeding voor de zorg.

Lees hier meer over de zorgkeuze.

Tip: indien je volledige keuzevrijheid wilt voor zorgverleners bij jou in de buurt, kan je kiezen voor een restitutiepolis. Ook naturapolissen bieden vaak al een ruime keuze. Misschien biedt een budgetpolis, ondanks de beperkte keuzevrijheid, jou ook wel voldoende keuze en kan je hierdoor extra besparen op je basiszorgverzekering!

Check je premie

De premie is het bedrag wat je iedere maand betaalt voor je zorgverzekering. De premie is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het soort polis wat je hebt afgesloten (zie bovenstaande);
 • De hoogte van je eigen risico (zie onderstaande);
 • Eventuele aanvullende verzekeringen die je hebt afgesloten (zie onderstaande);
 • Eventuele kortingen die je krijg op je zorgverzekering (zie onderstaande).

Tip: probeer bij de premie niet alleen naar de hoogte van het bedrag te kijken. Vergelijk de hoogte van het bedrag in combinatie met de dekking die je krijgt: in deze verhouding kan je bepalen welke verzekeraar (voor alle dekkingen die jij zoekt) de meest aantrekkelijke premie biedt.

Check je eigen risico

Voor bepaalde zorgkosten uit het basispakket geldt een eigen risico: dat betekent dat een gedeelte van de zorgkosten eenmalig tot een bepaald bedrag voor eigen rekening komt. Er bestaat een wettelijk verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico. Het wettelijk verplicht eigen risico dient iedereen in Nederland met een zorgverzekering te betalen en bedraagt in 2018 €385,-. Je kan het verplicht eigen risico verhogen tot maximaal €885,-. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt per maand voor je zorgverzekering.

Lees hier meer over het eigen risico bij de zorgverzekering.

Wist je dat?: bij een maximaal vrijwillig eigen risico van €885,- de korting tot ruim €20,- per maand kan oplopen.

Check je dekking en aanvullende verzekeringen

Naast de basisdekking van je zorgverzekering, waarbij je een vergoeding krijgt voor basiszorg die je bijvoorbeeld nodig hebt bij de huisarts, een ziekenhuis of voor je medicatie, is het ook mogelijk deze verzekering uit te breiden met een aanvullend pakket of losse aanvullende modulen, afhankelijk van de verzekeraar waar je de zorgverzekering afsluit. Misschien is de basisdekking onvoldoende of zoek je nog een aanvullende dekking die niet in het basispakket zit? Via een aanvullende verzekering kan je je onder meer verzekeren voor:

 • Anticonceptie (voor studenten boven de 21 jaar)
 • Aanvullende medische kosten in het buitenland
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen & lenzen
 • Fysiotherapie
 • Tandarts
 • Vaccinaties voor je buitenlandreizen

Bekijk en lees hier meer over de verschillende aanvullende zorgverzekeringen die je kan afsluiten.

Check je kortingen

Misschien kom je in aanmerking voor extra korting op je zorgverzekering, bijvoorbeeld door je leeftijd, via een collectief of betalingswijze. Bij bepaalde verzekeraars krijg je namelijk extra korting op je zorgverzekering indien je gelijk alle kosten voor een heel jaar betaalt. Deze korting kan oplopen tot 3% op de totale kosten van je zorgverzekering voor een heel jaar.

Collectiviteitskorting

Via een groep, ook wel collectief genaamd, zoals je (sport)vereniging, via je hogeschool of universiteit, werkgever dan wel studievereniging kan je mogelijk extra korting krijgen op je zorgverzekering. Informeer bij je collectiviteiten naar de mogelijkheden en eventuele afspraken die zij hebben met verzekeraars. Op de website van verzekeraars wordt vaak een overzicht van (de belangrijkste) collectieven gegeven waar zij mee samenwerken.

Tip: onder vermelding van het collectiviteitsnummer van je vereniging of organisatie kan je bij de collectiviteitszoekmachine van je verzekeraars zien of je voor korting in aanmerking komt.

Leeftijd en studentenkorting

Bij bepaalde verzekeraars wordt een leeftijdskorting gehanteerd, zo kan het zijn dat jongeren tot bijvoorbeeld 27 jaar extra jongerenkorting krijgen of dat bepaalde aanvullende verzekeringen speciaal op jongeren of studenten zijn toegespitst met een aantrekkelijke premie.