Zorgverzekering veranderingen 2022

De inhoud van het basispakket van de zorgverzekering, de zorgpremies, de zorgtoeslag en het eigen risico verandert elk jaar. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste veranderingen binnen de zorg in 2022.

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2022

Op Prinsjesdag worden door de Nederlandse overheid jaarlijks alle veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2022 veranderen de volgende zaken op het gebied van de zorgverzekering:
  • Het partnerbegrip wordt aangepast: partnerschap voor toeslagen kan niet langer met terugwerkende kracht ontstaan. Hierdoor wordt de kans dat zorgtoeslag achteraf moet worden terugbetaald veel kleiner;
  • Verzekerden met een -ten onrechte- niet verzekerde toeslagpartner, hadden voorheen geen aanspraak op zorgtoeslag. Na 1 januari 2022 hebben ze aanspraak op 50% van het bedrag aan zorgtoeslag voor een huishouden;
  • De drempel voor kleine terugvorderingen wordt verhoogd: de Belastingdienst vordert voortaan bedragen onder die drempel niet meer terug.

Zorgpremie 2022

Uit de troonrede blijkt dat de zorgpremies in 2022 licht zullen gaan stijgen. Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend, bij hen gaat de zorgpremie €3,25 per maand stijgen wat €39,- op jaarbasis inhoudt. Het is nog onduidelijk wat andere zorgverzekeraars gaan doen, half november maken alle zorgverzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend.

Zorgtoeslag 2022

De zorgtoeslag gaat stijgen in 2022. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat het rond de €36,- op jaarbasis zal zijn voor eenpersoonshuishoudens en rond de €40,- voor meerpersoonshuishoudens. Op het websiteonderdeel toeslagen van de Belastingdienst zal de nieuwe zorgtoeslag worden geplaatst wanneer deze bekend is gemaakt.

Eigen risico 2022

Al eerder was bekend gemaakt dat het verplichte eigen risico niet verhoogd zal worden. Op Prinsjesdag is bevestigd dat het eigen risico gelijk blijft in 2022. Dat betekent dat het verplichte eigen risico, net als voorgaande jaren €385,- is. Voor bepaalde zorgvormen, zoals een bezoek aan de huisarts, hoef je geen eigen risico te betalen.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen