Zorgverzekering veranderingen 2021

Het zorgverzekeringslandschap is continue in beweging. De inhoud van het basispakket van de zorgverzekering, de zorgpremies, de zorgtoeslag en het eigen risico veranderen jaarlijks. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste veranderingen binnen de zorg in 2021.

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2021

Op Prinsjesdag worden door de Nederlandse overheid jaarlijks alle veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2021 veranderen de volgende zaken binnen het basispakket:
  • Paramedische zorg in verband met corona klachten wordt in het basispakket opgenomen;
  • De dagbehandeling bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) wordt eveneens in het basispakket opgenomen;
  • Er zullen meer medicijnen worden vergoed, bijvoorbeeld nieuwe medicijnen die helpen bij lymfeklierkanker en eierstokkanker.

Zorgpremie 2021

Uit de troonrede blijkt dat de zorgpremies in 2020 ongeveer met €59,- op jaarbasis gaan stijgen. De zorgkosten lopen elk jaar verder op. Dit komt niet alleen door de corona crisis. Ook de vergrijzing en het feit dat steeds meer ziektes goed te behandelen zijn, zorgen voor de extra kosten. Tussen Prinsjesdag en half november maken alle zorgverzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend. Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW als eerste haar zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend.

Zorgtoeslag 2021

De zorgtoeslag gaat stijgen in 2021. Voor alleenstaanden gaat de zorgtoeslag maximaal met €46,- op jaarbasis omhoog. Voor meerpersoonshuishoudens kan de zorgtoeslag zelfs met  €108,- stijgen. Op het websiteonderdeel toeslagen van de Belastingdienst zal de nieuwe zorgtoeslag t.z.t. kunnen worden geraadpleegd.

Eigen risico 2021

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat het eigen risico gelijk blijft in 2021. Dat betekent dat het eigen risico, net als voorgaande jaren €385,- blijft. Voor bepaalde zorgvormen, zoals een bezoek aan de huisarts, geldt het eigen risico niet. In 2021 wordt aan deze lijst toegevoegd dat slachtoffers van seksueel geweld geen eigen risico meer hoeven te betalen, wanneer zij zorg nodig hebben. Ook mensen die een orgaan doneren hoeven geen eigen risico te betalen vanaf 1 januari 2021.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen