Zorgverzekering veranderingen 2020

Het zorgverzekeringslandschap is continue in beweging. De inhoud van het basispakket van de zorgverzekering, de zorgpremies, de zorgtoeslag en het eigen risico veranderen jaarlijks. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste veranderingen binnen de zorg in 2020.

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2020

Op Prinsjesdag worden door de Nederlandse overheid jaarlijks alle veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2020 veranderen de volgende zaken binnen het basispakket:

  • Het medicijn Fampyra waar sommige MS patiënten baat bij hebben, wordt weer in de basis zorgverzekering opgenomen;
  • Twee nieuwe medicijnen tegen kanker worden vanaf 2020 vergoed, te weten abemacicilib en durvalumab;
  • Patiënten die ver moeten reizen voor hun behandeling worden tegemoetgekomen, de logeervergoeding wordt uitgebreid;
  • Stoppen-met-roken-programma’s worden vanaf 2020 volledig vergoed. Hierbij gaat het om gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken en de bijbehorende medicatie. Het eigen risico wordt hiervan vrijgesteld.

Zorgcollectieven

Het was al eerder aangekondigd, maar helaas is het met Prinsjesdag bevestigd: in de zorgcollectieven wordt flink gesneden vanaf 2020. Kon men eerder nog zo’n 10% korting krijgen op de basis zorgverzekering wanneer men zich aansloot bij een zorgcollectief, nu is aangekondigd dat de korting nog maar 5% mag bedragen. Aangezien een groot deel van de Nederlandse bevolking profiteert van een zorgcollectief, zullen veel mensen hierdoor geconfronteerd worden met een hogere zorgpremie. Dit jaar zal het dus extra interessant worden om op zoek te gaan naar de meest voordelige zorgverzekering.

Zorgpremie 2020

Uit de troonrede blijkt dat de zorgpremies in 2020 ongeveer met €40,- op jaarbasis gaan stijgen. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing, hierdoor verwacht de overheid 2,5 miljard meer uit te gaan geven aan de zorg. Deze extra kostenpost zal ergens moeten worden terug verdiend: deze rekening komt waarschijnlijk deels bij de klant terecht. Tussen Prinsjesdag en half november maken alle zorgverzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend. Traditiegetrouw doet zorgverzekeraar DSW als eerste haar zorgpremie voor het nieuwe jaar publiceren. Zodra deze bekend is, zullen wij deze hier publiceren.

Zorgtoeslag 2020

De zorgtoeslag gaat stijgen in 2020. Voor alleenstaanden gaat de zorgtoeslag maximaal met €76,- op jaarbasis omhoog. Voor meerpersoonshuishoudens kan de zorgtoeslag zelfs met  €95,- stijgen. Op het websiteonderdeel toeslagen van de Belastingdienst zal de nieuwe zorgtoeslag t.z.t. kunnen worden geraadpleegd. Op het moment dat de exacte stijging van de zorgtoeslag bekend is, zal deze ook hier bekend worden gemaakt.

Eigen risico 2020

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat het eigen risico gelijk blijft in 2020. Dat betekent dat het eigen risico, net als voorgaande jaren €385,- blijft. Voor bepaalde zorgvormen geldt het eigen risico niet. Het betreft zorgprogramma’s die de gezondheid ten goede komen, bijvoorbeeld stoppen met roken, en voorgeschreven dieetvoeding.

StudentenZorgverzekering 2020

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen