Zorgverzekering veranderingen 2018

Ieder jaar worden er verschillende verandering doorgevoerd in het zorgstelsel en je zorgverzekering. Deze veranderingen worden officieel bekend gemaakt op Prinsjesdag tijdens de voordracht van de troonrede. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering, de zorgtoeslag, zorgpremie en eigen risico in 2018.

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2018

Ook dit jaar verandert er het een en ander in het basispakket van de zorgverzekering. In 2018 zijn deze veranderingen voordelig voor alle verzekerden:

  • Er is een vergoeding toegevoegd voor oncologiepatiënten die met immuuntherapie worden behandeld met betrekking tot zittend ziekenvervoer;
  • Er is een vergoeding van 12 fysiotherapie/oefentherapiebehandelingen toegevoegd voor knie-en heupgewricht artrosepatiënten;
  • Geneesmiddelen ter behandeling van hepatitis C, borstkanker en darmverstoppingen;
  • Minderjarigenverzorging (hulp bij inname medicatie en persoonlijke verzorging).

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) subsidieregeling loopt door tot begin 2019. Thans wordt bepaald of deze vergoeding in het basispakket wordt opgenomen.

Zorgpremie 2018

De premies voor de zorgverzekering dienen door alle zorgverzekeraars voor 12 november 2018 worden bekend gemaakt. Hoewel een gemiddelde stijging van €6,- per maand werd verwacht, stijgt de zorgpremie in 2018 gemiddeld €2,13 op maandbasis. Dat betekent dat je ongeveer €25,56 per jaar meer gaat betalen voor je zorgverzekering.

De basispremie voor de zorgverzekering is in 2018 gemiddeld €112,29 per maand. Dit bedrag was vorig jaar €110,16.

Zorgtoeslag 2018

Als gevolg van een koopkrachtmaatregel, in het leven geroepen door het kabinet, kan je er tot maximaal €72,- zorgtoeslag (gemiddeld €6,- per maand extra) bij krijgen in 2018. Een gedeelte van dit bedrag is om de hogere premies te compenseren, het overige komt voort uit de koopkrachtmaatregel.

Eind november 2018, na bekendmaking van de definitieve zorgpremies, worden ook de uiteindelijke zorgtoeslagen per inkomensgroep bekend gemaakt.

Eigen risico 2018

Het verplicht eigen risico in 2018 blijft gelijk ten opzichte van het eigen risico in 2017, namelijk €385,-. Het verplicht eigen risico kan tot maximaal €885,-, het vrijwillig eigen risico, worden verhoogd. In eerste instantie leek het erop dat het eigen risico in 2018 naar zo’n €400,- zou stijgen. Het gelijk blijven van het eigen risico is echter nog steeds opvallend: tijdens de Nederlandse verkiezingen pleitten diverse partijen voor het afschaffen of verlagen van het eigen risico.

Zorgkosten 2018

Voor gezondheidszorg is in de begroting van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in totaal 4,2 miljard meer uitgetrokken voor zorguitgaven. Dat betekent dat de zorgkosten voor iedere volwassene in Nederland ongeveer €206,- op jaarbasis stijgen.

Er is tevens 130 miljoen extra uitgetrokken voor verpleeghuizen de komende 4 jaar. Het bedrag wordt ingezet om bestaand personeel te scholen dan wel op te leiden en nieuw personeel aan te trekken.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen