Zorgverzekering buitenland

Ga je tijdelijk of voor een langere periode naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een korte vakantie, lange rondreis, studie, stage of werk? Hoe zit het dan met de geldigheid en dekking van je Nederlandse zorgverzekering over de grens? Afhankelijk van je reisbestemming, verblijfsduur en reisdoel wordt bepaald of je de Nederlandse zorgverzekering aan kan houden. Ook kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met extra dekking voor medische kosten in het buitenland. In onderstaand artikel lees je alle belangrijke informatie over je zorgverzekering in het buitenland.

Wanneer ben ik verplicht mijn basisverzekering aan te houden?

Op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw) ben je verplicht een Nederlandse basisverzekering af te sluiten op het moment dat je woont of werkt in Nederland. Hoe zit dat eigenlijk als je tijdelijk naar het buitenland gaat? In onderstaand overzicht zie je in welke gevallen je de basisverzekering wel of niet verplicht dient aan te houden.

Ik ga op vakantie of woon (tijdelijk) in het buitenland

In de volgende situaties ben je verplicht de Nederlandse zorgverzekering aan te houden, ook al verblijf je voor langere periode in het buitenland.

 

Situatie in het buitenland Nederlandse zorgverzekering verplicht?
Ik ga voor een korte vakantie naar het buitenland Ja
Ik ga voor een lange tijd naar het buitenland om daar te wonen of op vakantie te gaan, bijvoorbeeld een rondreis (maximaal 1 jaar) Ja, mits je geen betaalde werkzaamheden gaat verrichten
Ik ga maximaal 1 jaar wonen in het buitenland Ja, mits je geen betaalde werkzaamheden gaat verrichten

Ik ga in het buitenland studeren of stage lopen

Indien je gaat studeren of stage lopen in het buitenland, is het aanhouden van je Nederlandse zorgverzekering afhankelijk van het gegeven of je betaalde werkzaamheden gaat verrichten. Een onkostenvergoeding bij je stage wordt niet gezien als ‘betaald werk’, je blijft student. Krijg je een reële vergoeding? Dan wordt er wel gesproken van betaalde werkzaamheden.

 

Situatie in het buitenland Nederlandse zorgverzekering verplicht?
Ik ga onbetaald stage lopen in het buitenland (of krijg slechts een onkostenvergoeding) Ja
Ik ga betaald stage lopen en krijg voor deze stage een reële vergoeding Nee, je dient in dat land een zorgverzekering af te sluiten of een uitgebreide reisverzekering.
Ik ga studeren in het buitenland, Ja, de zorgverzekering is verplicht op het moment dat je geen bijbaantje neemt. Ga je wel werken naast je studie? Dan vervalt de plicht op de Nederlandse zorgverzekering.

Ik ga in het buitenland werken of emigreren

Op het moment dat je betaalde werkzaamheden in het buitenland gaat verrichten, ook al is dit een bijbaantje en blijf je misschien niet definitief daar wonen, dien je in het land waar je werkt een zorgverzekering te regelen of een uitgebreide reisverzekering af te sluiten. Ga je definitief emigreren naar het buitenland? In dat geval vervalt de plicht op de Nederlandse zorgverzekering.

 

Situatie in het buitenland Nederlandse zorgverzekering verplicht?
Ik ga in het buitenland betaalde werkzaamheden verrichten (bijbaan, uitzendwerk, vaste baan) Nee, je dient zelf daar een zorgverzekering of uitgebreide reisverzekering te regelen.
Ik ga onbetaald werk verrichten, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk Ja, het kan verstandig zijn de dekking met een aanvullende reis- of zorgverzekering uit te breiden.
Ik ga definitief in het buitenland wonen (emigreren) Nee, je dient zelf daar een zorgverzekering te regelen.
Ik woon in Nederland maar werk in het buitenland Nee, je dient zelf daar een zorgverzekering te regelen.

 

Let op: verblijf je langer dan 8 maanden in het buitenland?

Op het moment dat je langer dan 8 maanden verblijft in het buitenland, ben je geen officieel inwoner meer van Nederland. Je dient je dan ook uit te schrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Deze regels lopen niet parallel met die van Nederlandse zorgverzekeraars, ook al blijf je dus langer dan 8 maanden in het buitenland, pas na 1 jaar vervalt de Nederlandse zorgverzekeringsplicht.

Dekking zorgverzekering in het buitenland

De basiszorgverzekering biedt, op het moment dat je tijdelijk naar het buitenland gaat (zoals blijkt uit bovenstaande: maximaal een jaar, zonder betaalde werkzaamheden), dekking voor medisch noodzakelijke zorg over de hele wereld. De zorg wordt echter niet in alle gevallen volledig vergoed: de basisverzekering biedt namelijk alleen vergoeding voor het gelijkwaardige Nederlandse tarief dat geldt voor de behandeling die je ondergaat in het buitenland.

Niet-spoedeisende zorg in het buitenland

Ook niet spoedeisende zorg kan voor vergoeding in aanmerking komen onder dezelfde voorwaarden, wel dien je hiervoor eerst toestemming te vragen bij je verzekeraar.

Tarieven medische behandelingen buitenland

De tarieven in het buitenland voor veel medische behandelingen kunnen aanzienlijk hoger liggen. In veel Europese landen maar ook landen als de Verenigde Staten, Thailand en Indonesië betekent dit dat je zelf alle aanvullende medische kosten boven dit tarief dient te betalen. Indien je een vergoeding zoekt voor deze aanvullende kosten, kan je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking afsluiten.

Aanvullende zorgverzekering voor medische kosten in het buitenland

Om niet voor vervelende hoge zorgrekeningen op te draaien, is het verstandig een aanvullende zorgverzekering met medische dekking in het buitenland af te sluiten. Een andere optie is een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Met een reisverzekering kan je bovendien ook andere dekkingen aanvullend bijverzekeren, zoals ongevallen en aansprakelijkheid. In beide gevallen is het belangrijk te controleren in hoeverre de verzekeringen geldig zijn voor de gehele duur van je reis. Er worden door verschillende verzekeraars namelijk maximale reisduren gehanteerd. In onderstaand overzicht hebben wij, ter verduidelijking, een aantal aanvullende zorgverzekeringen met buitenlanddekking voor je met elkaar vergeleken.

 

Anderzorg Dekking Premie
Budget 100% vergoeding medische kosten boven Nederlands tarief €10,95
Buitenland Werelddekking 100% vergoeding medische kosten boven Nederlands tarief €0,95
Extra 100% vergoeding medische kosten boven Nederlands tarief €14,95
Jong 100% vergoeding medische kosten boven Nederlands tarief €15,75

 

FBTO Dekking Premie
Module Zorg in het Buitenland Europa 100% gedekt in aanvulling op vergoeding basisverzekering €1,99
Module Zorg in het Buitenland Wereld 100% gedekt in aanvulling op vergoeding basisverzekering €3,99

 

Zilveren Kruis Dekking Premie
Aanvullend * 100% dekking aanvullende medische kosten bovenop de basisverzekering €6,55
Aanvullend ** 100% dekking aanvullende medische kosten bovenop de basisverzekering €15,95
Aanvullend *** 100% dekking aanvullende medische kosten bovenop de basisverzekering €24,95
Aanvullend **** 100% dekking aanvullende medische kosten bovenop de basisverzekering €45,95

 

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen