Studeren of werken in het buitenland

Doorgaans maakt je je misschien niet zo druk over je zorgverzekering en beschouw je het als iets vanzelfsprekends. Je betaalt je premie en bekijkt misschien tegen het einde van het jaar eens of je wilt overstappen naar een ander soort dekking. Ben je echter voor werk of studie van plan het avontuur aan te gaan in het buitenland, dan blijkt er toch het een en ander geregeld te moeten worden. Is je zorgverzekering dan eigenlijk wel geldig?

Welke situatie is op jou van toepassing?

  • Ga je naar het buitenland om te studeren? Dan blijft je zorgverzekering geldig.
  • Ga je stage lopen in het buitenland en ontvang je een stagevergoeding? Als je stagevergoeding meer dan € 150,- per maand bedraagt en/of als je een stagevergoeding van een buitenlandse stageverlener ontvangt, dan is je zorgverzekering niet geldig. Dit is echter het geval wanneer je langer dan drie maanden stage loopt in het buitenland.
  • Ga je studeren in het buitenland en ga je daar ook werken? Zodra je inkomsten uit werk hebt betekent dit dat je gezien wordt als werknemer in het land waar je verblijft. Je Nederlandse zorgverzekering is dan niet geldig. Let op: Ben je korter dan 3 maanden aan het werk in het buitenland, dan geldt dat je gewoon je Nederlandse zorgverzekering behoudt.
  • Ben je een student van 30 jaar of ouder en ga je voor studie naar het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig.


Als je zorgverzekering niet geldig is, kun je je verzekeren in het land waar je heen gaat. Dit kan echter wel een tijdrovende klus zijn. Een andere optie is om te kiezen voor een globetrotter- reisverzekering waarbij je je aanvullend verzekerd voor onder andere medische kosten.

Basisverzekering in het buitenland

Met je basisverzekering krijg je in het buitenland alleen medische kosten volgens de Nederlandse tarieven vergoed. Ben je in een land waar de zorg een stuk duurder is, dan betaal je de overige kosten zelf. Weet ook dat bijvoorbeeld repatriëring in de basisverzekering niet vergoed wordt. Dit houdt in dat als er thuis iets met een familielid aan de hand is of als je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt, je de kosten voor terugkeer naar Nederland niet vergoed krijgt.

Aanvullende zorgverzekering

Het is dus verstandig je aanvullend te laten verzekeren met een buitenlanddekking. Verblijf je buiten Europa, kies dan bij je huidige verzekering voor ‘werelddekking.’ Lastig is dan alleen wel dat je dit pas aan het einde van het jaar kan aanpassen. Hoewel sommige verzekeringsmaatschappijen gedurende het jaar toe staan dat je bepaalde dekkingen aan-of uit zet.

Tip: Weet dat een werelddekking duurder is dan de Europa dekking. Je dekking einde van het jaar aanpassen op werelddekking zonder concrete plannen voor een land, kan dus zonde zijn als je uiteindelijk dichter bij huis blijft. Het is dan misschien voordeliger te kiezen voor een reisverzekering dan je aanvullende zorgverzekering aan te passen. Per zorgverzekeraar kan het ook nogal eens verschillen onder welke dekking een land valt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan zomaar gebeuren dat je bij jouw stagebedrijf per ongeluk iets laat vallen (en dat zou maar net een dure computer of tablet zijn…) dan is het wel zo prettig dat je de schade kan verhalen. Soms regelt je school dit al voor je, maar neem liever geen risico en informeer hoe zij omgaan met aansprakelijkheid.

Reisverzekering

Besluit je halverwege het jaar om op reis te gaan, waardoor je je dekking misschien niet meer kunt aanpassen, dan is een reisverzekering een uitkomst. Die kun je op elk willekeurig moment afsluiten en heeft het grote voordeel dat je die kunt samenstellen met modules die voor jou echt relevant zijn. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen medische kosten, ook buiten Europa. Maar een reisverzekering is ook handig omdat je simpelweg wilt dat je eigendommen tegen diefstal verzekerd zijn en/of omdat je naar huis wil kunnen als er iets met je familie aan de hand is.

Wat moet ik weten over een reisverzekering als ik langere tijd in het buitenland verblijf?

Voor stage en studie is het al snel zo dat je lange tijd van huis bent, een ‘doorsnee’ reisverzekering is dan niet voldoende. Wat moet je weten?

  • Een doorlopende reisverzekering is geen optie voor een langer verblijf in het buitenland. Het klinkt alsof ‘doorlopend’ betekent dat je langere tijd in het buitenland mag verblijven. Bij een doorlopende reisverzekering is het echter zo dat je maar een maximum aantal dagen aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Je kunt deze dus niet afsluiten voor een stageperiode van bijvoorbeeld 3 maanden.
  • Een reisverzekering is gericht op wat je in je vrije tijd doet (en wat onder de voorwaarden valt uiteraard.) Dit betekent dat als je een opdracht uitvoert voor je school of als je werk verricht voor je stagebedrijf of werkgever, dat zij op dat moment verantwoordelijk zijn voor wat jij op die momenten voor hen doet. Gebeurt er dan wat, dan valt dit niet onder je dekking.
  • Vaak wordt er voor studenten vanuit de hogeschool of de universiteit een reisverzekering aangeboden. Makkelijk, maar verdiep je wel in de voorwaarden om erachter te komen of je aanvullend toch nog wat moet meeverzekeren.

Reisverzekering – Totaalpakket

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden totaalpakketten aan, speciaal gericht op buitenlandse stages. Denk dan aan een aanvullende zorgverzekering en een aansprakelijkheids-, ongevallen- en reisverzekering in één.

Reisverzekering – Globetrotter

Een globetrotter reisverzekering werkt eigenlijk hetzelfde als een doorlopende reisverzekering, maar dan daadwerkelijk geldig voor een langer verblijf. Of je nu in het buitenland gaat werken, vrijwilligerswerk gaat doen, stage gaat lopen of gewoon lekker lang vakantie gaat vieren, deze verzekering biedt een uitgebreidere dekking dan een kortlopende- of doorlopende reisverzekering. Je besluit zelf welke modules je verzekerd, maar onder deze verzekering vallen bijvoorbeeld medische kosten, bagagedekking, aansprakelijkheid en extreme sporten (als je op een vrije stagedag bijvoorbeeld eens wil gaan kitesurfen.) Als je Nederlandse zorgverzekering geldig blijft in het buitenland, dan kun je de globetrotter – reisverzekering aanvullend erbij kiezen. Is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig, dan kun je kiezen voor de variant waarbij je medische kosten volledig vergoed krijgt.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen