Studentenartsen

Als student kamp je met een hoop drukte en daarmee wellicht ook met een hoop stress. Studenten zouden in het algemeen om die reden ook met een slechtere gezondheid kampen. Gelukkig zijn er studenten(huis)artsen.

Wat is een studentenarts?

Studentenhuisartsen zijn artsen die specifieke kennis hebben van het studentenleven. Ze weten dus precies met welke druk je te maken kan hebben en tot wat voor klachten dat kan leiden. Soms is het de huisarts zelf die een specialisatie als studentenarts heeft, andere keren betreft het een speciale arts of psycholoog die bijvoorbeeld aan de campus van de universiteit gekoppeld is om je met gezondheidsklachten te helpen en / of te begeleiden.

Wat kan de studentenarts voor je betekenen?

Je kunt om allerlei redenen een studentenarts bezoeken. Vanzelfsprekend als je je ziek voelt of als je, je zorgen maakt over je gezondheid. Maar gewoon even je verhaal kwijt willen, advies inwinnen of bepaalde soort begeleiding nodig hebben zijn ook prima redenen om een studentenarts te bezoeken. Doordat de druk op studenten steeds meer toeneemt, is het goed om tijdig aan de bel te trekken, ook als je ‘gewoon’ even niet lekker in je vel zit.

Soms kan eenmalig advies inwinnen dan ook al voldoende zijn, puur om je wat handvatten aan te reiken. Een studentenarts kan je bijvoorbeeld ook van tips voorzien over bepaalde workshops en trainingen die je kunt volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en/of studievaardigheden. Individuele begeleiding is echter ook een mogelijkheid. Tevens kun je bij een studentenarts prima terecht voor medische verklaringen, keuringen of tropenvaccinaties voor als je op stage gaat.

Goed om te weten

  • Een bezoek aan een studentenhuisarts gaat niet van het eigen risico af, stel een afspraak dus niet uit bij klachten of twijfel.
  • Het bezoek aan een studentenarts is soms ook wat laagdrempeliger dan aan een gewone huisarts. Zo werkt de studentenarts bijvoorbeeld vaak met een online agenda en een consult via de mail. Ook online herhaalrecepten komen steeds meer voor. Wel zo fijn, als je het als student toch al zo druk heb.
  • Ben je speciaal voor je studie verhuisd naar een studentenstad of stap je graag over naar een studentenhuisarts? Zorg dan dat je je uitschrijft bij je oude huisarts, zodat je medisch dossier opgestuurd wordt naar je nieuwe (studenten)huisarts.

Welke studentenartsen zijn er zoal?

Iedere grote stad heeft wel een studentenarts, vaak in de buurt van universiteit. Op internet is er veel te vinden en informeer zeker eens bij je eigen universiteit.

Hieronder een lijstje met studentenartsen in de grotere steden:

Studentenarts Amsterdam

Huisartsen Oude Turfmarkt / Bureau Studentenartsen
Oude Turfmarkt 151
1012 GC Amsterdam
T: 020 525 2878


Studentenarts Utrecht

Studentenhuisarts bij Huisartsenpraktijk Janskerkhof
Nobelstraat 2a
3512EN Utrecht


telefoonnummer: 030-7601301
info@huisartsjanskerkhof.nl
www.huisartsjanskerkhof.nl


Huisartsenpraktijk de Uithof Utrecht Science park Campus
Casa Confetti
Leuvenplein 11
3584 LA Utrecht
telefoonnummer: 030-7601301
info@huisartsdeuithof.nl
www.huisartsdeuithof.nl


Studentenarts Rotterdam

Huisartsenpraktijk Oudeman
’s Gravendijkwal 24
3014 EB Rotterdam
telefoonnummer: 010-4362243


Studentenarts Delft

Huisartsenpraktijk SPD
telefoonnummer: 015 – 7999050
spd@sgz.nl


Studentenarts Leiden

Studenten van de Universiteit Leiden kunnen het spreekuur studentenpsychologen bezoeken op ma-, di-, do- en vrijdag tussen 11.00 en 11.45 uur. Melden kan via Student Support Services op Kaiserstraat 25 in Leiden. Het kan wel eens druk zijn, in principe staat er tien minuten tot een kwartier om een probleem kort in kaart te brengen. Zorg dat je ruim voor 11.45 uur aanwezig ben, er is een maximum aantal studenten per spreekuur mogelijk. In geval van extreme drukte, kan het zijn dat je op een andere dag moet terugkomen.

Studentenarts Den Haag

In Den Haag houden de studentenpsychologen op woensdag spreekuur op de locatie:
Studentencentrum Beehive
Turfmarkt 104
2511 DC Den Haag
Telefoonnummer: 071 527 8026


Studentenarts Groningen

Studentenarts Zernike (campus)
Zernikeplein 17
9747 AS Groningen
Telefoonnummer: 050 211 0 911


StudentArts Hanzeplein/ UMCG
Hanzeplein 121
9713 GW Groningen
Telefoonnummer: 050 211 0 911

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen