Overstappen zorgverzekering

Wat maakt dat ongeveer een miljoen Nederlanders, er elk jaar voor kiezen naar een andere zorgverzekeraar over te stappen? Overstappen van zorgverzekeraar kan niet alleen een flinke besparing opleveren op de premie, ook kan het vergelijken van verschillende verzekeraars en vervolgens overstappen je aan een (aanvullende) zorgverzekering helpen die beter aansluit op de zorg die jij nodig hebt.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Hoewel het basispakket van de zorgverzekering bij alle zorgverzekeraars inhoudelijk niet verschilt, kunnen de premies wel behoorlijk verschillen als gevolg van verschillende polissen die worden aangeboden. Dit heeft te maken met prijsafspraken die verzekeraars met zorgverleners hebben gemaakt. Via budgetpolissen kan je voor een volledig vergoeding dan alleen terecht bij deze zogenaamde gecontracteerde zorgverleners en is je keuzevrijheid beperkt. Je betaalt dan wel een lagere premie per maand. Andere redenen kunnen zijn:

 • Je krijgt overstap- of collectiviteitskorting bij een andere verzekeraar;
 • De aanvullende verzekeringen bij een andere zorgverzekeraar sluiten beter aan op jouw zorgwensen.

Aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar

Het is mogelijk een basisverzekering bij de ene zorgverzekeraar en een aanvullende zorgverzekeraar bij een andere verzekeraar af te sluiten. Over het algemeen is dit niet voordeliger: je dient een extra administratieve opslag te betalen voor zo’n constructie dat soms tot zelfs een 50% hogere premie kan leiden. Bovendien bestaan er bij bepaalde verzekeraars speciale studenten- of jongerenpakketten die goed aansluiten op de gewenste dekking van jongeren of studenten tegen een aantrekkelijke premie.

Wanneer kan je overstappen?

Ieder jaar worden half november door alle Nederlandse zorgverzekeraars de premies voor het komende zorgjaar bekend gemaakt. Vanaf dat moment is het mogelijk over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor het overstappen krijg je ongeveer anderhalve maand: je kan tot uiterlijk 1 januari, dus 31 december middernacht, je oude zorgverzekering opzeggen. Je hoeft dan nog niet gelijk over te stappen naar een andere verzekeraar.

Uitzonderingen

Buiten de overstapperiode is het ook mogelijk een nieuwe zorgverzekering af te sluiten op het moment dat:

 • Je net 18 bent geworden
 • Je onverzekerd bent
 • Je in het buitenland hebt gewoond en weer terugkeert naar Nederland
 • Je collectief waarmee je een zorgverzekering hebt afgesloten wordt opgeheven
 • Je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds heeft gewijzigd
 • Je gaat scheiden
 • Je uit militaire dienst komt

Nieuwe zorgverzekering

Je hebt na het opzeggen van je oude zorgverzekering voor 1 januari van het komende jaar nog een maand de tijd, dus tot 1 februari, om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Onder bepaalde omstandigheden is het overigens niet mogelijk om over te stappen dan wel een nieuwe verzekering af te sluiten:

 • Je bent gedetineerde;
 • Je hebt een premieachterstand.

Overstapservice en opzeggen

Bij veel zorgverzekeraars kan je gebruik maken van de zogenaamde overstapservice tijdens de periode dat je kan overstappen. Via deze service zal, na aanmelding bij een nieuwe zorgverzekeraar, deze verzekeraar voor jou de oude zorgverzekering per 1 januari opzeggen. Op het moment dat je dus overstapt, loopt je oude verzekering vloeiend over in de nieuwe en blijf je tot 31 december nog goed verzekerd via je oude zorgverzekering. De overstapservice wordt alleen verleend indien je voor 31 december overstapt en het de overstap van je huidige zorgverzekering naar een nieuwe zorgverzekering betreft.

Bedenktijd na het afsluiten van je zorgverzekering

Misschien ben je bij nader inzien toch niet helemaal tevreden met de gemaakte overstap? Op basis van Nederlandse wetgeving heb je bij een zogenaamde ‘koop op afstand’, zoals het afsluiten van een zorgverzekering wordt aangemerkt, 14 dagen bedenktijd. Voor het verstrijken van deze 14 dagen mag je, zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven, kosteloos je aanmelding annuleren.

Opzeggen na 31 december

Op het moment dat je na 31 december je zorgverzekering opzegt, dien je hiervoor een schriftelijke opzegging te versturen. Via verschillende vergelijkingswebsites zijn voorbeeldbrieven te vinden.

Wordt ik bij alle zorgverzekeraars geaccepteerd?

Voor het basispakket van de zorgverzekering geldt bij alle zorgverzekeraars in Nederland een acceptatieplicht: ze mogen je hiervoor dus niet weigeren. Wat betreft de aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars acceptatievoorwaarden hanteren. Deze voorwaarden zie je bijvoorbeeld vaak terug bij het afsluiten van een tandartsverzekering met een hoge dekking om ‘misbruik’ te voorkomen.

Tot slot: zorgverzekering wijzigen

Bij bepaalde zorgverzekeraars kan je ook tussentijds je zorgverzekering wijzigen. In de meeste gevallen betreft het hier bijvoorbeeld het uitbreiden van de dekking van een aanvullende zorgverzekering. Indien je het eigen risico wenst aan te passen, kan dit alleen tijdens de overstapperiode.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen