Zorgverzekering 18 jaar geen inkomen

Helaas zit er aan volwassen worden ook negatieve kanten, waaronder te moeten betalen voor je zorgverzekering. Vanaf je 18e moet je namelijk premie gaan betalen voor je zorgverzekering. Tot je 18e was je gewoon gratis meeverzekerd met je ouders. Een zorgverzekering is behoorlijk prijzig, zelfs voor de goedkoopste varianten betaal je nog zo’n 80 euro per maand met maximaal eigen risico, dus hoe doe je dat als je geen inkomen hebt?

De kosten van zorg

Om het geheel helder uit te leggen moeten we eerst even toelichten hoe een zorgverzekering in elkaar zit. Als eerste is er de wettelijk verplichte basisverzekering, ook wel bekend als het basispakket. Deze verzekering dekt alle veelvoorkomende zorgkosten zoals een bezoek aan de huisarts, medicijnen of een ziekenhuisbezoek. De premie die je vaak ziet terugkomen in de media en op het internet is de premie van de basisverzekering. Aan deze basisverzekering is het eigen risico gekoppeld. Dit is het bedrag aan zorgkosten die je eerst uit eigen zak moet voldoen. Niet alles valt onder het eigen risico, huisartsenbezoeken vallen buiten het eigen risico.

Naast het basispakket biedt elke verzekeraar verschillende aanvullende verzekeringen aan. Deze aanvullende pakketten vergoeden zorgkosten die niet worden gedekt door het basispakket. Hieronder vallen onder andere de fysiotherapie, tandarts en alternatieve geneeswijzen.

Tegemoetkoming in de zorgkosten

Gelukkig hoef je niet je hele premie zelf te betalen wanneer je geen inkomen hebt. De overheid komt je tegemoet met de zorgtoeslag. Dit is een maandelijks bedrag dat je krijgt van de overheid om te helpen je zorgpremie te betalen.

Wanneer je geen inkomen hebt is de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag maximaal 88 euro (2017). Dit is meer dan de goedkoopste premie omdat de zorgtoeslag ook dient als tegemoetkoming van het eigen risico. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je verdient niet meer dan € 28.720,-  per jaar
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten
  • Je bent Nederlands of hebt een verblijfsvergunning

Bekijk hier alle informatie over zorgtoeslag

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen