Hoe kies ik een zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht over een zorgverzekering te beschikken. Op deze pagina proberen we je de informatie te geven, zodat jij de voor jou beste zorgverzekering kan kiezen.

Vooraf: Hoeveel zorgkosten maak je?

Door na te gaan hoeveel zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt kun je een inschatting maken, welke zorgkosten je in het komende jaar kan verwachten. Wanneer zorgkosten niet onder de basisverzekering vallen is het verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een voorbeeld is een fanatieke sporter die regelmatig blessures heeft maar verder eigenlijk nooit iets mankeert. Omdat fysiotherapie niet vergoed wordt door het basispakket moet de sporter zich hiervoor aanvullend verzekeren. Verder mankeert hem niets dus hij zal weinig gebruik maken van het basispakket, hiervoor zou de sporter een hoger eigen risico kunnen kiezen.

Keuze 1: Wat wordt je eigen risico?

De basisverzekering is verplicht voor elke Nederlander. Aan de basisverzekering is in 2018 een verplicht minimaal eigen risico verbonden van € 385,-. Niet alle zorgkosten vallen overigens onder het eigen risico, kosten voor huisartsconsulten of kraamzorg vallen buiten het eigen risico.

Je kunt ervoor kiezen vrijwillig je eigen risico te verhogen in stappen van 100 euro naar maximaal € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie zal zijn. Het nadeel van een hoog eigen risico is echter dat je zelf veel zal moeten betalen wanneer je zorgkosten maakt. Wanneer je daarom veel zorgkosten maakt is het misschien verstandiger voor een laag eigen risico te kiezen.

Keuze 2: Kies je voor vrije zorgkeuze?

Steeds meer zorgverzekeraars maken afspraken met een beperkt aantal zorgverleners (zoals ziekenhuizen) over behandelingen en vergoedingen. Met een zorgverzekering die geen vrije zorgkeuze biedt (budgetpolis) is het voordeliger om gebruik te maken van één van de gecontracteerde zorgverleners.

Een zorgverzekering die wel vrije zorgkeuze biedt noemen we een restitutiepolis. In dit geval kun je zelf kiezen waar je behandeld wilt worden en vergoedt je zorgverzekeraar de zorgkosten. Omdat er geen afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar en zorgverlener is de premie van een restitutiepolis vaak hoger.

Wanneer je een bepaalde aandoening hebt en een sterke voorkeur voor een bepaald ziekenhuis of zorgverlener is het verstandig na te gaan welke zorgverzekeraar afspraken heeft met die specifieke zorgverlener. Wanneer er geen afspraken bestaan is het verstandig om voor een restitutiepolis te kiezen.

Keuze 3: Moet je je aanvullend verzekeren?

Veel zorgkosten voor volwassenen worden niet vergoed door het basispakket. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn wettelijk vastgesteld en verschillen daarom niet tussen zorgverzekeraars. Een aantal zaken worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meest voorkomende zorgkosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar waarvoor je een aanvullend pakket moet afsluiten zijn:

  • Tandartskosten
  • Brillen en lenzen
  • Buitenlanddekking
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Fysiotherapie

Wanneer je komend jaar kosten verwacht in één of meerdere van deze categorieën is het verstandig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. In onze vergelijking kun je eenvoudig aangeven welke dekking je wenst, we nemen in de berekening de aanvullende pakketten mee.

Keuze 4: Welk serviceniveau wens je?

Veel zorgverzekeringen, waaronder Anderzorg, CZDirect en VGZ Bewuzt zijn internetverzekeringen. Alles regel je via internet, zoals het stellen van vragen en het indienen van declaraties. Sommige mensen vinden het prettig persoonlijk geholpen te worden door een zorgintermediair die de juiste zorgverlener selecteert. Dit valt onder het serviceniveau en is terug te zien in de prijs van de basisverzekering. Voorbeelden van zorgverzekeraars met een hoog serviceniveau zijn Zilveren Kruis, OHRA, FBTO en VGZ

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen