Collectieve zorgverzekering

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is ofwel een basisverzekering of een aanvullende zorgverzekering die gezamenlijk wordt afgesloten met een groep mensen. Je spreekt in dit geval van een collectief, wanneer je het hebt over een groep mensen die bepaalde overeenkomsten hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer ze bij dezelfde werkgever werken. Iedereen krijgt dan hetzelfde pakket met het voordeel dat ze korting ontvangen op hun premie.

Voorbeelden van collectieven

Het begrip collectief kun je hier ruim opvatten. Vaak is de overeenkomst dus dat je hetzelfde soort werk doet, soms is dit heel specifiek, bijvoorbeeld een verzekering gericht op alleen mensen in de kinderopvang of politieagenten, ziekenhuispersoneel. Maar het collectief kan ook inhouden dat je een ongeveer gelijke medische achtergrond hebt, bijvoorbeeld een verzekering gericht op personen met een bepaalde ziekte of aandoening. En interessant voor jou: een collectief is vaak gericht op leeftijdsgroepen, zo ook op studenten. Tevens kan het zijn dat jouw sportvereniging, tennis- of fitnessclub als collectief dient.

Voordeel van een collectieve zorgverzekering

Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is de korting die je ontvangt op je premie. De regel volgens de zorgverzekeringswet is dat dit maximaal 10% mag zijn, maar gemiddeld is dit 7%. Bij een aanvullende zorgverzekering varieert dit tussen de 10 en 20%. Het klinkt in eerste instantie dus aantrekkelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Circa twee derde van de verzekerde Nederlander heeft vermoedelijk dankzij deze reden een collectieve zorgverzekering. Maar waarom krijg je die korting eigenlijk?

Voordeel voor de zorgverzekeraar

Door te kijken naar de overeenkomsten die de personen in het collectief delen, kan de zorgverzekeraar vrij makkelijk voorspellen welk risico verzekerd moet worden en wat voor zorg daar specifiek voor moet worden ingekocht. Het grootste voordeel is dat de zorgverzekeraar zo in één keer meteen veel mensen aan zich kan binden en afspraken kan maken met de zorgaanbieder over interessante prijzen die specifiek interessant zijn voor de doelgroep. Ze kunnen vrij onderhandelen. Hoe meer mensen er dus deelnemen aan een collectief, des te makkelijker maak je afspraken en zodoende loopt de korting op. De collectieve zorgverzekering werkt als het ware dus als een groepskorting.

Een collectieve zorgverzekering is niet perse goedkoper

Het woord korting is nogal misleidend te noemen. Het doet suggereren dat je goedkoper uit bent en dat is gevaarlijk, want dat is zeker niet altijd het geval. Iedereen in het collectief krijgt immers hetzelfde pakket. Hierdoor kan het zomaar zo zijn dat jij betaalt voor zorg die je helemaal niet nodig hebt of dat je juist geen vergoedingen ontvangt voor zorg die je wel nodig hebt. De zorgverzekering is dus helemaal niet ingericht op jouw persoonlijke behoeften. Soms is de conclusie dat je met een individuele zorgverzekering dus goedkoper uit bent. De premie is dan alsnog lager dan de korting die je bij een collectieve zorgverzekering zou ontvangen.Tip: Het is dan ook handig om serieus te vergelijken, doe dit met zowel collectieve- als individuele zorgverzekeringen, om zeker te weten waar je het goedkoopst uit bent.

Andere voordelen van een collectieve zorgverzekering

Het is dus van belang om goed te vergelijken en af te wegen. Mocht je door de korting inderdaad goedkoper uit zijn, dan is dat mooi meegenomen. Maar er zijn soms ook andere voordelen die een collectieve zorgverzekering met zich mee brengt:

 • Vaak worden er uitgebreidere vergoedingen gehanteerd.
 • Er is geen sprake van medische selectie voor een aanvullende polis.
 • Als je een jonge ouder bent, kunnen soms meteen partner en kind(eren) mee verzekerd worden.
 • Je hebt meer toegang tot specifieke zorgprogramma’s.
 • Voor bijstandsgerechtigden geldt een lager eigen risico.

Waarom is een collectieve zorgverzekering voor mij als student interessant?

De voordelen zijn dus bekend, maar wat wordt je specifiek als student wijzer van een collectieve zorgverzekering? De zorgverzekeraar past zijn pakket heel precies op zijn doelgroep af, dus de kans is groot dat je uit een studentenpakket in ieder geval een aantal voordelen haalt. Als student heb je vaak nog niet zoveel geld te besteden, dus is het prettig te weten dat er vanuit de collectieve zorgverzekering vergoedingen bestaan voor o.a. anticonceptie, bril en/of lenzen en vaccinaties als je voor stage naar het buitenland gaat. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van of je kiest voor een basis- of een aanvullende zorgverzekering.

Overstappen kan slechts één keer in het jaar

Ook in het geval van een collectieve zorgverzekering geldt dat je maar één keer per jaar kunt overstappen op een andere zorgverzekering. Handig om te weten, is dat hier wel uitzonderingen op gelden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

 • Je na een tijd in het buitenland te hebben verbleven, terugkeert naar Nederland.
 • De zorgverzekering haar voorwaarden negatief veranderd.
 • Je een collectieve zorgverzekering via je werkgever hebt en je van werkgever gaat veranderen. Het is niet zo dat je dan ineens onverzekerd bent. De zorgpolis blijft doorgevoerd worden, maar nu zonder korting. In het geval van een baanwissel, kun je soms wel overstappen op een nieuwe collectieve zorgverzekering, maar dan kan het wel zo zijn dat je nieuwe werkgever afspraken heeft met een andere zorgverzekering dan je gewend was. Let op dat deze overstap binnen 30 dagen na je eerste werkdag moet worden gemaakt.

Tips:

 • Bedenk altijd goed, dat het afsluiten van een collectieve zorgverzekering nooit verplicht is. Wanneer bijvoorbeeld je werkgever dit aanbiedt, bekijk dan voor jezelf eerst serieus of je er echt wat wijzer van wordt. De keuze is volledig aan jou.
 • Binnen de basisverzekering moet je ook nog letten op of je kiest voor een budget-, natura-, restitutie- of combinatiepolis. Bij de ene polis heb je meer keuzevrijheid wat betreft de zorginstellingen waar je zorg afneemt, maar daarmee kies je ook voor een hogere premie.
 • Als er in jouw omgeving geen collectieve verzekeringen aangeboden worden, dan is het nuttig om te weten dat je ook kunt kiezen voor een open collectief. Dit is een collectief die niet is opgezet vanuit een bepaalde vereniging of organisatie. Iedereen kan zich hierbij aansluiten en profiteren van de voordelen. Hier kun je veel over lezen op internet.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen