Besparen op je zorgverzekering

Als student is het leven al duur genoeg en dan is er ook nog die premie voor je zorgverzekering die je steeds weer tot je vaste lasten moet berekenen. Gelukkig zijn er een aantal tips die maken dat je hierop wel degelijk een hoop kan besparen.

Vergelijken en eventueel overstappen

Het begint al bij het vergelijken van de diverse zorgverzekeringen. De premies veranderen immers ieder jaar. Bovendien kan je situatie dusdanig veranderen, dat je in het nieuwe jaar beter af ben met een andere dekking. Door hier naar te kijken, kun je zomaar tientallen euro’s goedkoper uit zijn. Dit is het al zeker waard als je je bedenkt dat het vergelijken van verzekeringen je echt niet veel tijd hoeft te kosten.

Wat voor basisverzekering past bij jou?

Als je denkt voldoende te hebben aan een basisverzekering, is het handig om je vervolgens te verdiepen in wat een budget-, natura-, restitutie- en een combinatiepolis inhouden. Ze verschillen in kosten, maar daarmee ook in mogelijkheden. Soms maakt dit bijvoorbeeld dat je de kosten bij het ziekenhuis vlakbij jouw huis niet vergoedt krijgt en dus naar een ziekenhuis in een andere plaats moet reizen. Dat kan heel vervelend zijn, maar als je niet veel zorg verwacht nodig te hebben, is het niet gek om op deze leeftijd voor de voordeligste optie te kiezen.

Heb ik echt een aanvullende zorgverzekering nodig?

Als je doorgaans weinig zorgkosten maakt, is het al snel zo dat je niet voordelig uit bent met een aanvullende zorgverzekering. En ook al zou je af en toe speciale zorg nodig hebben, dan kan het toch soms zelfs nog goedkoper zijn om die kosten zelf op je te nemen. Bekijk dit wel heel serieus, want als je bijvoorbeeld een sport beoefend waarbij de kans op blessures groot is, dan kun je beter wel voor alle zekerheid meerdere fysiotherapie-behandelingen achter de hand hebben. En heb je regelmatig klachten van je gebit? Dan geeft het rust om te weten dat je gebruik kunt maken van je aanvullende tandartsverzekering. Tip:Het loont dus zeker de moeite om te kijken wat je kwijt zou zijn aan de premies van diverse aanvullende zorgverzekeringen en in hoeverre je verwacht de zorgkosten te maken die tot hun aanvullende pakketten behoren. Nog een tip: Helaas kun je een hoop zaken vooraf niet voorzien, een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees er dus altijd op berekend dat als je geen aanvullende zorgverzekering afsluit, je in ieder geval wel voldoende geld ter beschikking heb en opzij zet om dat soort kosten op te vangen. Over onverwachte zorgkosten kun je beter niet te licht denken, want deze kunnen flink oplopen.

Zorgtoeslag

Het kan zo zijn dat je vanaf je achttiende levensjaar in aanmerking komt voor het ontvangen van zorgtoeslag. Iedere maand ontvang je dan een toeslag van de belastingdienst om je te helpen bij het betalen van je zorgverzekering. Dit gaat niet automatisch en moet je dus zelf aanvragen bij de belastingdienst. Of je er recht op heb is afhankelijk van je inkomen, maar ook van je totale vermogen zoals wanneer je spaargeld op de bank heb staan. Het is zelfs zo dat als je bijvoorbeeld op 1 januari teveel vermogen hebt, je het hele jaar geen zorgtoeslag kan aanvragen. Bereken hier je zorgtoeslag.

Dubbel verzekerd zijn is zonde

Soms sluiten mensen een verzekering af, zonder te weten dat ze via een andere verzekering die ze al hebben, voor dezelfde zaken al een dekking hebben. Als je bijvoorbeeld voor medische kosten bent verzekerd in je zorgverzekering, is het niet altijd nodig om ook een reisverzekering af te sluiten. Wel is het verstandig hier weloverwogen een beslissing over te maken. Dit omdat de basisverzekering bijvoorbeeld medische kosten in het buitenland alleen tegen de Nederlandse tarieven vergoed en je de eventuele overige kosten dan toch zelf moet betalen. Overweeg dus welke risico’s je kan en wilt nemen, maar weet ook dat dubbel verzekerd zijn je daarentegen ook onnodig geld kan kosten.

Jaarbetaling is voordeliger

Door je zorgverzekering per jaar te betalen in plaats van per maand, ontvang je korting op je premie omdat dit de zorgverzekeraar scheelt in de administratie. Best interessant, omdat als dit bij jouw zorgverzekeraar mogelijk is, die korting soms wel kan oplopen tot 2 á 3%.

Kies voor je huisarts in plaats van een behandeling in het ziekenhuis

Soms kan ook de huisarts een ingreep uitvoeren die je eigenlijk in het ziekenhuis van plan was te ondergaan. Goed om te weten: een huisarts valt niet onder je eigen risico en daarom is dit interessant. Een voorbeeld is het plaatsen van een spiraaltje. In het ziekenhuis betaal je bij de gynaecoloog of specialist alleen al voor het plaatsen ervan zo rond de € 250,- en afhankelijk van het type spiraal ongeveer € 150,- voor het spiraaltje zelf. Zou je daarentegen de ingreep door je huisarts laten uitvoeren, dan betaal je alleen de kosten voor het spiraaltje. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het laten verwijderen van moedervlekken. Ook hier geldt dat de behandeling dan niet verrekend wordt met je eigen risico en bij de specialist wel. Tip: Houdt er rekening mee dat onderzoeken die door de huisarts aangevraagd worden, (waaronder bloedonderzoek) of medicijnen die worden voorgeschreven wel onder het eigen risico vallen.

Bekijk of je bij een goedkopere specialist terecht kan

Soms zijn er grote verschillen tussen specialisten. Handig om te weten, wanneer je een dure tandarts- of doktersbehandeling moet ondergaan. Ga dan niet te snel akkoord, maar verdiep je in andere specialisten. Met een second opinion kun je zomaar een stuk goedkoper uit zijn.

Een zorgverzekeraar kiezen via internet

Steeds vaker zie je dat verzekeraars alleen nog online werken, omdat dit hen veel extra werk scheelt. Voor jou is het daarom goedkoper om een verzekering bij hen af te sluiten. Dit houdt in dat je je polis online inziet en dat je alleen digitaal je kosten kan declareren, maar dat is voor jou als student vermoedelijk geen bezwaar.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen