18 jaar geworden

Gefeliciteerd! Je bent net 18 jaar geworden en wordt op deze leeftijd in vele opzichten een stuk zelfstandiger. Niet alleen zal je voor een groot deel verantwoordelijk worden voor je eigen financiën, ook dien je bijvoorbeeld zelf een eigen zorgverzekering te regelen. Iedereen die in Nederland woont of werkt is namelijk verplicht vanaf 18 jaar een eigen basiszorgverzekering af te sluiten om goed verzekerd te zijn voor alle nodige medische zorg. Wat dien je allemaal te regelen voor je zorgverzekering en welke opties heb je?

Een zorgverzekering afsluiten

Na je 18e verjaardag heb je maximaal een maand de tijd om een eigen zorgverzekering te regelen. Je dient namelijk op de eerste dag van de volgende maand waarop je 18 wordt een zorgverzekering te hebben geregeld. Wacht je langer dan een maand? Je zal een brief ontvangen van het Zorginstituut Nederland en krijgt een termijn van maximaal 3 maanden om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? In dat geval krijg je een boete.

Waar kan ik een zorgverzekering afsluiten?

Op het moment dat je een eigen zorgverzekering dient te regelen, bestaan er twee mogelijkheden:

  • Tot je 18e was je gratis meeverzekerd op de polis van je ouders. Deze polis kan je laten doorlopen, echter ben je niet meer gratis meeverzekerd en dient er premie te worden afgedragen (hierbij blijft één van je ouders verzekeringnemer). De zorgverzekeraar zal dit vaak automatisch aanbieden;
  • Zelf een zorgverzekering afsluiten. Je kan een zorgverzekering direct op de website van een zorgverzekeraar afsluiten. Wil je meer informatie waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering? Kijk dan eens op onze pagina ‘Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering bij mijn ouders door laten lopen

Kies je er voor de zorgverzekering, in goed overleg, op de polis van je ouders door te laten lopen? Je bent vanaf je 18e niet meer gratis meeverzekerd, je zal dus zelf (of indien je ouders of verzorgers dit voor jou willen betalen, zij) premie dienen te betalen. Ook het eigen risico komt vanaf dat moment voor bepaalde zorg uit het basispakket voor eigen rekening.

Deze optie zorgt voor een eenvoudige overgang, omdat het niet nodig is zelf te zoeken naar een nieuwe zorgverzekering. Desalniettemin kan het zijn dat jij, in tegenstelling tot je ouders, andere zorgbehoeften hebt. Daardoor kan het zijn dat de gewenste zorg onvoldoende is gedekt in de verzekering van je ouders of dat je betaalt voor zorg waar je in werkelijkheid geen gebruik van maakt.

Zelf een zorgverzekering afsluiten

Je kan er ook voor kiezen zelf een zorgverzekering te selecteren en af te sluiten. Je bent namelijk geheel vrij in het kiezen van een zorgverzekeraar die een basis- en eventuele aanvullende verzekering aanbiedt die het beste op jouw zorgwensen aansluiten. Om jezelf een tijdrovende klus te besparen, ga je naar de homepage van deze website en bepaal je aan de hand van onze vergelijker welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Via een vergelijker kan je eenvoudig jouw zorgwensen invullen en bekijken welke verzekeringen daar het beste op aansluiten.

Een groot voordeel van het zelf afsluiten en vergelijken van je zorgverzekering is dat deze qua dekking goed kan worden afgestemd op jouw zorgbehoefte. Niet alleen kan je besparen door onnodige dekkingen achterwege te laten, ook kan je gewenste aanvullende dekkingen (die je ouders misschien niet in hun pakket hadden) toevoegen aan je eigen verzekering. Voorbeelden zijn extra dekking voor aanvullende medische kosten in het buitenland, anticonceptie, vaccinaties, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Bovendien krijgen studenten en jongeren bij bepaalde verzekeraars extra kortingen!

Alleen de basiszorgverzekering is verplicht

Voor de duidelijkheid: je bent vrij te kiezen voor een aanvullende of tandartsverzekering, de basiszorgverzekering is bij elke verzekeraar qua inhoud gelijk en is verplicht. Toch kan de premie verschillen, afhankelijk van de prijsafspraken gemaakt met verschillende gecontracteerde zorgverleners.

Collectieve zorgverzekering

In bepaalde gevallen kan je als student via een collectief, een soort groep, waar je lid van bent extra korting krijgen op de premie van je zorgverzekering. Dit noemen ze een collectieve zorgverzekering. Het gaat om bijvoorbeeld studie- en sportvereniging of werkgeversverenigingen. Deze collectieven hebben vaak een collectiviteitsnummer: bij het invoeren van dit nummer of de naam van je collectief krijg je korting. Doe dus zeker even navraag bij je vereniging of universiteit/hogeschool!

Zorgverzekering speciaal voor jongeren of studenten

Bij diverse verzekeraars kan je terecht voor zogenaamde jongerenverzekeringen. Deze pakketten zijn qua inhoud helemaal afgestemd op de zorgbehoefte van jou als jongere (student). Deze pakketten worden bovendien vaak tegen een scherpe, voordelige premie aangeboden, juist omdat over het algemeen jongeren en studenten minder zorgkosten maken. De meeste jongerenpakketten zijn beschikbaar tot ongeveer de leeftijd van 30 jaar.

Tip: kijk ook eens naar de verschillende ‘online’ verzekeringen. Bij online verzekeraars dien je een hoop zaken zelf online te regelen en ontvang je minder ‘service’. Uiteraard kan doordat veel zaken, zoals de facturatie, het contact met je zorgverzekeraar en je declaraties allemaal online verlopen, een lagere premie in rekening worden gebracht.

Bijdrage in de premie: zorgtoeslag

Via de zorgtoeslag biedt de Nederlandse overheid een extra financiële bijdrage in de betaling van de kosten voor je zorgverzekering. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag? Ga dan direct naar de pagina ‘zorgtoeslag berekenen‘.

StudentenZorgverzekering 2022

Ben je op zoek naar de goedkoopste studenten zorgverzekering? of juist een zorgverzekering met 100% vrije keuze? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Top 5 studenten zorgverzekeringen

Bijna Gratis zorgverzekering

Verdien jij minder dan € 30.481 per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?

Zorgtoeslag berekenen