Tandartsverzekering

Mondzorg door een tandarts is alleen voor kinderen onder de 18 jaar standaard verzekerd in het basispakket. Voor volwassenen wordt alleen in uitzonderlijke gevallen mondzorg vergoed. Daarom bieden verzekeraars aanvullende tandartsverzekeringen aan.

De Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (NMT) raadt aan om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Terwijl jaarlijks tot wel 800 euro moet worden betaald voor de aanvullende tandartsverzekering heeft de Nederlander gemiddeld slechts 180 euro aan mondzorg nodig.

Tandartsverzekering voor mensen jonger dan 18

Wanneer je jonger dan 18 bent worden in het basispakket onderstaande, veelvoorkomende tandartsbehandelingen vergoed.

  • 1 jaarlijks preventief onderzoek (controle)
  • Tandsteen verwijderen
  • Fluoride behandeling
  • Vullingen
  • Verdovingen
  • Röntgenfoto’s
  • Tandvleesbehandeling

Behandeling van de orthodontist worden alleen nog bij zeer ernstige gevallen vergoed.

Tandartsverzekering voor volwassenen

Tandheelkundige zorg zoals de jaarlijkse controle zit voor volwassen Nederlanders niet in het basispakket. Alleen in bijzondere gevallen worden tandartskosten vergoed. Ook worden orthodontie en kaakchirurgie niet vergoed. Daarom is het mogelijk om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Vrije tarieven voor mondzorg

In een experiment van drie jaar dat sinds januari 2012 van start is gegaan mag de tandarts zelf zijn eigen tarieven vaststellen. In de praktijk van de tandarts of andere specialisten in de mondzorg moeten de tarieven duidelijk zijn aangegeven. Wanneer een behandeling meer dan 150 euro kost moet de specialist hiervoor een offerte uitbrengen.

De NOS berichtte begin van dit jaar dat de tarieven van verschillende tandartsen sterk uiteen lopen. Tevens geeft de NOS een prijzenoverzicht van tandartsen.